Sauna's

De sauna, zoals wij die nu kennen, is geen Belgische uitvinding.

Die eer komt toe aan de Finnen. De oorspronkelijke betekenis van het Finse woord sauna is "kuil". Men kan zich indenken dat houthakkers in het barre klimaat zich aan het houtvuur warmden en dat zij, om zich tegen de wind te beschermen, dat vuur in een kuil aanlegden. Vaak werd zo'n vuurkuil met boomstammen en aarde overdekt, waardoor de "Holsauna" ontstond. In Finland is nog een aantal van die oude "holsauna's" te vinden.

Later werden sauna's ook boven de grond in blokhutten gebouwd, oorspronkelijk nog verwarmd met behulp van een hoeveelheid opgestapelde stenen, die verhit werden door een open houtvuur. Tijdens het saunabad brandde het vuur niet. Uitsluitend de in de stenen opgesla gen warmte zorgde voor het verwarmen van de ruimte. Deze sauna's beschikten niet over een schoorsteen. Als de sauna "gaar" was - dat wil zeggen de juiste temperatuur had bereikt en tevens de wanden en het plafond zo warm waren dat ze warmte uitstraalden -werd het vuur gedoofd en de rook uit de ruimte verdreven.

Het laat zich raden dat men een dergelijke "rooksauna" (Fins: Savusauna) zwarter verliet dan men er was ingekomen en dat het water in het meer na zo'n saunabad niet enkel diende voor afkoeling, maar zeker ook om zich te wassen....

Later is men in Finland saunakachels gaan ontwikkelen met een gesloten systeem, meest al nog wel met hout als stookmateriaal. De meeste saunablokhutten zijn gebouwd aan één van de duizenden meren en meertjes die Finland rijk is. Ze zijn eigendom van particulieren die hun saunahuisje als weekeindhuisje benutten voor een uitgebreid saunabad in familie kring.

Als u ooit met vakantie in Finland was, heeft u ze ongetwijfeld gezien. En misschien hebt u er gebruik van gemaakt. In Finland zijn nauwelijks openbare sauna's te vinden, en als ze er al zijn -bijvoorbeeld op campings- dan zijn ze in onze ogen nogal primitief.

Voor toepassing in kleinere kabines, inwoonhuizen en hotels, zijn de laatste jaren ook in Finland de elektrische saunakachels in opkomst gekomen. Bijna ieder Fins huisgezin beschikt wel over een eigen saunakabine, die dagelijks gebruikt wordt. Zover zijn we in Belgë nog lang niet. Het overgrote deel van de gebruikers van de sauna komen daarvoor naar een openbare sauna, waarvan er in ons land vele zijn.